Suita Junior
Tripla 6
camera-tripla-3
Suita Junior

Preferata Familiei

Suita Junior

Suita Junior
Tripla 6
Camere Triple in mai multe culori
Camere impecabile
Tripla 6
Full 3
Eleganta si comfort
In toate camerele noastre
Full 3

Crucea Eroilor

Este simbolul staţiunii Straja (aparţine administrativ de Lupeni). De aici se vede o panoramă impresionantă a Văii Jiului.  Povestea ei este tot atât de interesantă: la o cabană din zonă becul s-a ars de mai multe ori şi de fiecare dată pe sticlă se imprima o cruce.

Stareţul Mănăstirii Lainici a spus, la auzul veştii, că acest fenomen se întâmplă pentru că soldaţii căzuţi în Primul Război Mondial aici nu au fost înmormântaţi creştineşte.  Aşa s-a hotărât construirea crucii.

Situata pe Muntele Straja, Crucea eroilor este un monument ridicat in amintirea celor 800 de soldati romani care au murit la datorie in toamna anului 1916, in Primul Razboi Mondial, in luptele care au avut loc in Defileul Jiului.
Fabricat din otel si avand o inatime de 18.6 metri, monumentul a fost ridicat la o altitudine de 1485 de metri. Acest monument a fost sfintit in toamna anului 1996, in data de 30 octobrie de catre marele staret Ioachim Parvulescu, in acea perioada slujitorul Manastirii Lainice.
Construirea acestui obiectiv turistic a avut nevoie de multe eforturi financiare, acestea fiind reprezentate in mare parte de donatii private, printre cei care au contribuit, amintim de omul de afaceri Emil Ilie Parau, care a pus si piatra de sprijin a Schitului Straja in anul 1999, gasita in apropierea crucii omagiale.
Datorita altitudinii la care a fost construita, Monumentul Crucea Eroilor de pe Muntele Straja se afla pe locul trei din tara, inaintea ei aflandu-se cea de pe Muntele Mic. Diferenta se datoreaza inaltimii ei de doar 18,6 metri, iar pana in anul 2018 ocupa locul al patrulea din tara noastra, dupa Monumentul Crucea Eroilor aflata pe Dealul lui In, din judetul Dambovita.

In anul 2018, Crucea Eroilor de pe Muntele Straja se afla pe locul al saptelea, in topul celor mai mari monumente de acest fel. Lista este completata de urmatoarele:
Crucea Trinitas de pe Dealul Paun, la altitudine de 407 si cu o inaltime de 40 metri.
Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman cu o inaltime de 39.3 metri aflata la altitudinea de 2291 metri.
Crucea din Pasul Tihuta cu o inaltime de 31 metri, la o altitudine de 1227 metri.
Crucea Eroilor de pe Dealul Perchiu, inalta de 30 de metri, aflata la 398 metri altitudine.
Crucea Eroilor de pe Muntele Mic, inalta de 27 metri, la altitudine de 1670 metri.
Crucea Eroilor de pe Dealul lui In, la o altitudine de 1000 de metri, cu inaltime de 22 de metri.

 

Aceasta este iluminată noaptea şi poate fi văzută din oraşele din Valea Jiului.

Mai poţi vizita în zonă:  Pârtiile de schi, Ursul Baloo, Vârful Straja, Schitul şi Tunelul Straja, Drumul Crucii, Parcul de aventură Pro Straja, Lacul Valea de Peşti, Peştera Zeicului.

×