Cu o suprafata de 40 ha, situata in apropierea orasului Hateg, Padurea Slivut reprezinta un ecosistem natural cu quercinee xeroterme, rest al unor intinse suprafete de padure initiala de stejari, dar care au fost defrisate datorita extinderii activitatilor agricole specifice pentru zonele colinare de pe rama depresiunii Hategului. Din anul 1958, in zona s-a creat in aceasta padure o rezervatie de zimbrii. In prezent, Directia Silvica Deva prin Ocolul Silvic Hateg, detine custodia acestei rezervatii naturale.
Aflata la 3 km de oras, rezervatia din padurea Slivut se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut aparitia. Acest fapt s-a intamplat in toamna anului 1958, cand o pereche de zimbri – Podarec si Polonka – a fost adusa din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus inca un exemplar din Polonia, Pumila. Acestia s-au inmultit, astfel incat in anul 1979, in Rezervatia de Zimbri Slivut – Hateg, existau un numar de 12 zimbri. Cei nascuti in Romania au primit nume incepand cu litera R. In timp, o parte dintre zimbri nascuti la Hateg (in total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din Romania, unde s-au format mai apoi rezervatii de zimbri, respectiv Vanatori Neamt si Neagra Buscani. La Rezervatia Vanatori – Neamt au fost dusi de la Hateg trei exemplare in anul 1969, la Neagra Bucsani au plecat sase exemplare in anul 1982. Alti trei zimbri de la Hateg au luat in anul 1966 drumul Bucurestiului, pentru a fi dati Gradinii Zoologice, iar un an mai tarziu, inca doi zimbri au plecat la Pitesti. In anul 2002, au fost aduşi la Hateg un numar de trei exemplare de zimbri de la Bucsani.
Familia de zimbri de la Slivut – Hateg a primit in sanul ei ultimul exemplar in anul 2004, pe Roxana. Astfel, in momentul de fata exista in rezervatie un numar de patru zimbri: Romo, Roxi, Romina si Roxana. In incinta rezervatiei de la Slivut – Hateg puteau fi intalniti si alti reprezentanti ai faunei carpatine, respectiv cerbi carpatini, lopatari, capra neagra, urs, mistret, caprioara, fazani.
In timp, acestia au fost dusi la diverse gradini zoologice din judet sau din tara sau pusi in libertate, pe motiv ca rezervatia de zimbri nu este autorizata ca si gradina zoologica si nu pot fi tinute aici alte animale in afara de zimbri.
Rezervatia de Zimbri Hateg-Slivut se intinde pe o suprafata de 50 de hectare, acoperite cu paduri de carpeni, stejari si brazi.
In prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri in toata lumea, toti urmasii a doar 12 strabunici. Candva, familia zimbrilor ocupa Europa si America de Nord. Zimbrul caucazian a disparut pentru totdeauna. Ultimul exemplar a murit in 1927. Un individ, mascul, in varsta de 1 an, a fost prins si dus in Germania in 1908, unde a trait 18 ani in captivitate.
Din imperecherea sa cu cateva femele de zimbru de ses au aparut descendenti hibrizi, asa-numitii zimbrii europeni, strabunicii celor care mai pot fi admirati astazi si in padurea Slivut.
Oraşe in apropiere: Comuna Santamaria-Orlea, Comuna Baru , Hateg Aria Administrativa